МАВРИЦИЙ

Мавриций е познат на целия свят. И то не само като туристически курорт. На първо място, Мавриций се слави като родина на изчезналия вид птици – Додо (кръстени така от португалците, което означава „с по-малко цветове“ – не се отличавали с пъстропера окраска). До 1681 г. всички екземпляри били избити от местните жители или от техните домашни животни. Днес ликът на Додо е символ на Мавриций.

Пътуването до Мавриций е дълго – почти 8000 км. Местната култура, смесица от толкова много народности, обитавали Мавриций през последните 5 века (датчани, португалци, англичани, французи, креолци, дори индийци и китайци), ще ви погълне в една безспирна екзотична фиеста от местна фолкорна музика (наречена „сеeга“), познати и непознати празнични фестивали, водни спортове и пешеходни преходи, религиозни и битови привички и разбира се – кулинарни изкушения.

Разположение

Остров Мавриций (заедно с островите Реюниън и Родригес) е част от Макаренския архипелаг, разположен в югозападната част на Индийския океан и възникнал в следствие на множество подводни вулканични изригвания преди около 10 млн години. Най-близкият до Мавриций континент е Африка, а на 900 км. от него са земите на остров Мадагаскар
Формирал се около централното африканско плато, най-високата точка на Мавриций е връх „Питон де ла Пети Ривиер Ноар” (828 м.). Към владенията на Републиката спадат и островите Каргадос Карахос, Родригес и Агалега. Столица и най-голям град е Порт Луи, а другите по-важни градове са Роуз – Хил, Бю – Басейн, Финикс и Кюрпайп.
История
Мавриций е бил необитаем до XVII в., когато тук окончателно се установяват европейските изследователи. Въпреки това, още през X в. островът е познат на арабските и азиатските моряци, а през 1507 г. португалските пътешественици стъпват за първи път на тази земя. През 1589 г. циклон отклонява пет холандски кораба на острова. Именно холандците му дават и името – кръщават го Мавриций, в чест на принц Морис от Насау, главнокомандващ на Холандия. През 1638 г. те основават и първото постоянно селище, но през 1710 г. изоставят острова заради неблагоприятните климатични условия (най-вече циклоните) и нарушаването на битовата атмосфера.

През 1715 г. Франция, която вече е сложила ръка на съседния остров Реюниън, завзема властта и над Мавриций, развивайки икономиката му благодарение на захарно производство (от захраната тръстика те започват да произвеждат алкохолната напитка „арак“, а днес островът е един от най-големите прозиводители на ром). По време на Наполеоновите войни в периода 1803 – 1815 г. Великобритания завладява острова. На 12 март 1968 г. Мавриций получава своята независимост в рамките на Британската общност, а на същата дата през 1992 г. е обявена за република.

Забележителности

Благодарение на силното влияние на Великобритания и Франция, както и на техните предшественици – датчаните, на острова можете да видите съхранени останки от първите селища и от внушителните имения, строени преди векове. Най-значими сред тях са руините на имението Балаклава, разположено на няколко метра от Залива на костенурките (кръстен така през XVI от португалците, заради големия брой костенурки, обитаващи тази част на Мавриций), и Датските руини в близост до пристанището, които са от първото основано на острова селище (от началото на XVII в.). Ще постъпите добре, ако при пристигането си на летището или пристанището на Порт Луи, направите една обиколка из столицата, преди да сте предприели по-задълбочено проучване на Мавриций. Защото този град също има какво да ви предложи. Тук са най-важните административни сгради (сред които с бароковата си архитектура изпъква тази на Парламента), укреплението „Форт Аделаид“ (построено от британците през 1835 г.), Институтът на Мавриций (чиято дейност е посветена на изследването на местната флора и фауна), старият градски театър, откритият пазар (истински магнит за туристите), Природонаучният музей, Музеят на марките и най -старата пощенска станция в Мавриций.

В Порт Луи можете да видите събрани накуп мюсюлмански храм (джамията Джумах – една от най-красивите сгради в страната, построена в средата на XIX в.), индийски храмове, еврейско гробище и католическа катедрала (построена в сегашния си готически стил през 1933 г., но църква съществува от 1752 г.). Порт Луи ще ви плени с колониалната си архитектура, с най-старата ботаническа градина в Южното полукълбо, кръстена на губернатора на Мавриций Сър Сийуосагур Рамгулан и създадена през 1770 г. върху площ от 37 хектара (известна е с огромните водни лилии, градински растения, абанос, захарна тръстика и повече от 85 вида палми, събрани от няколко континента), както и с най-натоварената улица (носеща същото име), която е същински рай за любителите на заведения и магазини.

Един от крайъгълните камъни в историята на Мавриций, и съответно една от най-ценните забележителности на острова, са кулите Мартело. От общо пет, построени от британците в периода 1832 – 1835 г. в близост до Порт Луи, са оцелели само три. Едната от тях е реставрирана и е превърната в музей. На няколко километра от тях е едно от главните рибарски селища на острова – Маебург, основано във великолепния залив „Grand Port“ през 1804 г.

Ако искате да се насладите на шумен и разнообразен нощен живот, на вкусна международна кухня (китайска, индийска и европейска), на красиви хотели, ресторанти и нощни клубове, разходете се до северната част на Мавриций, където ви очаква кварталът „Grand Bay“. В близост до него се намират и най-дългото селище на острова „The Triolet Shivala“ (с най-големия хиндуистки храм „The Maheswarnath“, построен през 1819 г. в чест на боговете Шива, Кришна, Вишну, Муруга, Брахма и Ганеша), удивителната „Градина на грейпфрутите“ (представяща изключително разнообразие от тропически плодови дървета, както и пъстри и ароматни екзотични цветя). Захарната мелница „L’Aventure du Sucre“ – изключително модерно организирана изложба, разположена върху 5 000 кв. м. и показваща историята на Мавриций и връзката му със захарната тръстика.
•    Езерото „Ганга Талао“ в Grand Bassin – едно от двете естествени езера на остров Мавриций, разположено в кратера на угаснал вулкан и свързано с местните религиозни вярвания.
•    Паркът „Black River Gorges“ – множество редки птици и растителни видове, спиращи дъха пейзажи и стара креолска резиденция (от 1830 г.)
•    Птичият парк „Casela“ – събира над 140 вида птици от всичките 5 континента. Освен тях има езера, тигри, костенурки, лосове, маймуни и орхидеи.
•    Резерватът „Yemen“- тук са едни от най-забележителните предтсавители на местната фауна.
•    Областта „Chamarel“ – това, което впечатлява тук е разноцветната (синя, зелена, червена и жълта) земя, получила се в резултат на съприкосновението на вулканичната пепел с околната среда. Тук са и едноименните водопади, които извират естествено от блатата и заобикалящата ги растителност. Това са най-високите три водопада на Мавриций.

В Северната част на Мавриций е Grand Bay,
Ясно, че щом е залив е затворена част, което не на всеки би се харесало. От друга страна водата е в пъти по-топла, в никакъв случай мръсна…За сметка на това именно Гранд Бей е мястото за хора, които биха искали да скитат и нощем извън хотела. Тоест това е най-оживеното място с активен нощен живот.
По Източната част на Мавриций
са разположени повечето от луксозните 5* хотели, големи затворени комплекси. Но там не може да се търси нощен живот, повечето от тях са комплекса, плажа и от другата страна като се излезе от комплекса е плантация .
Западната част е известна с красивите си плажове, там се намира и известният плаж Flic&Flac,
който като питате местните за най-хубавия плаж той е първият, който споменават. И тук има няколко от най-луксозните хотели…
Южната част на Мавриций, като че ли е най-неразработена.
ДАННИ ЗА ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Безвизов режим за граждани с български паспорти
Валидност на задграничен паспорт: минимум 6 месеца

Посолство на Република България в Претория, Република Южна Африка
Address: 1071 Church street, 0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Telephon:             +27 (012) 342 37 20      ; 342 79 41; fax +27 (012) 342 37 21
Web site: http://www.mfa.bg/bg/113
E-mail: Embassy.Pretoria@mfa.bg; embulgsa@iafrica.com; consularbg@mweb.co.za
При спешни и неотложни случаи в извънработно време, празнични и почивни дни, български
граждани в кризисна ситуация в Република Южна Африка, Лесото, Свазиленд, Бостуана,
Намибия, Зимбабве, Замбия, Мозамбик, Малави, Ангола, Коморски острови, Мавриций и
Мадагаскар могат да се свържат с Консулската служба на мобилен телефон +27 79 893 7336.
Български почетни консули в страната и в съседни страни на акредитация
Почетен консул на Република България в Намибия
Honorary Consul of the Republic of Bulgaria in Namibia:
Mr. Mihail Mihaylov
Physical Address: 17 Bach Street, Windhoek, Namibia
Tel/Fax:             +264 (061) 246333
Postal Address: P.O. Box 24449, Windhoek, Namibia
Mobile telephone:             + 264 (081) 2692655
E-mail address: mihail@hotmail.com